Opstellingen

Familieopstellingen

Het maken van een familieopstelling is een vorm van psychotherapie en erop gericht om knelpunten te herkennen, erkennen en op te lossen. Sommige problemen zijn vanuit je familiesysteem ontstaan. Toen je opgroeide, heb je dingen meegemaakt en daardoor je eigen beeld van de wereld gecreƫerd. Allerlei informatie en gebeurtenissen hebben invloed gehad op de manier waarin we nu in het leven staan. In ons brein wordt door ons unieke DNA, onze herkomst en onze ervaringen in het leven, iedere situatie gefilterd. Wat daarop volgt is de manier waarop je je gedraagt.

Basisprincipes bij familieopstellingen

Als je vastloopt in je leven, op welke manier dan ook, kan de oorzaak liggen in je DNA. Daarmee wordt volgens mijn methode van familieopstellingen bedoeld dat je het hebt meegekregen van iemand anders uit je systeem van herkomst. Daarom noemen we familieopstellingen ook wel systemisch werken. Je vader, moeder, opa, oma en ook overgrootouders, tot wel 7 generaties terug, kunnen je iets hebben meegegeven waardoor je nu tegen obstakels aanloopt.

Het systeem van familieopstellingen werkt vanuit 3 basisprincipes:

  • Binding
  • Ordening
  • Balans

 

Binding: iedereen heeft recht op een plek (in de familie, op het werk, bij de sportvereniging etc.).

Ordening: de volgorde, zoals bijvoorbeeld: vader, moeder, oudste kind. Of bij een werkgever: directeur, manager, werknemer.

Balans: geven en nemen moeten in balans zijn (met uitzondering van ouders en kinderen, waar ouders meer geven en kinderen meer nemen).

Als 1 van deze principes niet in balans is, belemmert dit de vooruitgang. Een principe kan verstoord zijn in het (verre) verleden. Bijvoorbeeld door emigratie, oorlog of een miskraam. Als dat in die generatie niet is erkend, dan zien we dat als een ontbrekende bladzijde uit het geschiedenisboek. Iedere volgende generatie loopt er tegenaan dat het geschiedenisboek niet compleet is en uit dit op een bepaalde manier. Het moet terug in balans komen, zodat het erkend wordt en een plek krijgt. In de juiste volgorde, met recht op een eigen plaats.

Systemisch werken

Via de methode van systemisch werken kunnen we aan de hand van symptomen inzicht krijgen in diverse problemen waar je tegenaan loopt. Vervolgens gaan we kijken welke dynamiek daarachter zit.

Tijdens een familieopstelling breng je een vraagstuk in waar je helderheid over wilt krijgen. Andere deelnemers nemen plaats in een opstellingen en representeren een bepaald persoon die een rol speelt in het vraagstuk. Jij als vragende deelnemer geeft hen zelf een plaats in het vertrek, eventueel help ik je daarbij. Hierdoor ontstaat een overzicht dat achterliggende aspecten aan het licht brengt. De deelnemers worden ondervraagd over hun gevoelens ten opzichte van elkaar. Daardoor zien we waar de knelpunten zitten die hebben geleid tot de problemen die jij nu hebt. Dat kunnen onverwerkte gevoelens zijn door nare gebeurtenissen in het verleden. We gaan beweging brengen in de situatie zodat er rust komt bij de deelnemers en uiteindelijk ook bij jou.

Opstellingen met dieren

Zie workshops met dieren.