Workshops met dieren

Workshops met dieren: opstellingen met en voor je dier

Samen met Silverlinde in Breda organiseert Praktisch Inzicht opstellingen met dieren volgens het systemisch werken. We bekijken wat je knelpunten en problemen zijn, waar deze vandaan komen en op welke manier ze vervolgens erkend en opgelost kunnen worden.

Opstelling met dieren

Via de methode van systemisch werken kunnen we aan de hand van symptomen inzicht krijgen in diverse problemen waar je tegenaan loopt. Lees hier meer over deze methode. Een opstelling van en met je dier geeft heldere inzichten. Het opstellen van je dieren bij Silverlinde werkt vanuit de structuuropstelling. Dit betekent dat wij ervan uitgaan dat de structuur waarin het dier leeft invloed heeft op het dier.

We stellen zijn eigenheid, voorgeschiedenis en de combinatie van die twee elementen met de huidige structuur, op. We gaan dus aan de slag met het dier (het dier zelf dat door jou is meegebracht of een representant die het dier vertegenwoordigt), de structuur, waarin het leeft en het doel (gezondheid of gedrag) dat nu nog niet is behaald.

Door op deze manier een opstelling te maken, krijg je inzicht in wat er speelt bij het dier zelf, in zijn of haar omgeving en misschien ook wel in de relatie tussen jou en het dier.

Beweging brengen in een vastzittend patroon

Wie zijn of haar dier beter begrijpt, ontwikkelt een betere band. De kwaliteit van je relatie met het dier verbetert omdat je meer begrip krijgt. Soms is er meer nodig dan alleen begrip over het gedrag en de reactie daarop. Hardnekkig gedrag waar geen gemakkelijke verklaring voor is, waardoor de situatie niet verandert. De oorzaak hiervan kan misschien wel liggen in een ziekte, bij het dier zelf of een lid van het systeem (familie).

Door vanuit een andere invalshoek te kijken is het mogelijk om beweging te brengen in een vastzittend patroon. We werken met de dynamiek en energie van het systeem.

Hoe werkt een opstelling met een dier?

We werken in een groep van maximaal 16 mensen. Iemand in deze groep heeft een vraag over zijn of haar dier. Hierbij is het dier (indien gewenst en mogelijk) ook aanwezig. We stemmen af op dezelfde ‘frequentie’, komen in verbinding met onze eigen energie en vergeten even waar we mee bezig zijn.

De personen in de groep die aanwezig zijn maar niet de vraagsteller, noemen we representanten. Zij hebben nu de taak gekregen om de rol van het dier, de eigenaar of iemand of iets in de omgeving te ‘spelen’ en de energie te representeren. Dit is niet ingewikkeld. Je ‘bent’ op dat moment de betreffende persoon of het dier en stopt met actief denken. Je laat de situatie ontstaan zoals deze is en kunt nu van alles ervaren. Hiermee brengen we het systeem van de vraagsteller en het dier in beeld.

Doordat de energie en het systeem van het dier nu buiten het dier wordt opgesteld, wordt een patroon zichtbaar dat andere inzichten geeft. Het is een heel mooie ervaring om anders naar je dier te kijken en daarmee ook veel voor het dier, en jezelf, te kunnen verbeteren.

 

Wil je meer weten of je inschrijven?